Централната банка на Япония премина през дълъг период на мащабно купуване на облигации. И днес финансовата институция държи активи по-големи от цялата икономика на страната, пише CNN Business.

Данни, публикувани от Bank of Japan във вторник, показват, че общо активите й достигат 553,6 трилиона йени или 4,9 трилиона щатски долара.

Тази сума е по-голяма от брутния вътрешен продукт на Япония на годишна база към края на второто тримесечие на годината. И пет пъти по-голям от пазарната капитализация на гиганта Apple.

Годините на щедри стимули от страна на централната банка в страната изкривиха финансовия пазар и оставиха Токио с по-малко възможности за стимулиране на растежа в случай на нова криза.

Финансовата институция успя да натрупа повече от огромен резерв от активи от избирането на настоящия гуверньор Харурхико Курода.

През 2013 година беше представен план за изкупуване на държавни ценни книжа на огромни суми с цел потискане на лихвените нива, както и окуражаване на потребителите и бизнеса за правенето на по-големи харчове.

Същите мерки предприеха още Щатите и Европа, но не и в такъв мащаб. За това говори фактът, че общо активите на Федералния резерв се равняват на около една пета от брутния вътрешен продукт на САЩ. Тези на Европейската централна банка пък са около 40% от икономиката на Еврозоната.

Също така от ФЕД прекратиха програмата за изкупуване на облигации през 2014 година и вече започнаха да повишават лихвите. За ЕЦБ също предстои да спре своята програма за количествени облекчения.

Но Япония все още изглежда далеч от подобна стъпка, а икономиката й дава противоречиви сигнали. Наскоро тя записа най-продължителния период на икономически растеж за последните повече от две десетилетия, но през тази година тя отчете забавяне на темпа.

През първото тримесечие БВП се сви преди да успее през второто да отчете нов ръст. Икономисти обаче очакват нов спад за периода между юли и септември.