Биткойн (BTC) продължава да показва силна инерция, даже и след голямото си поскъпване, предаде Cointelegraph. Ето на какво се дължи това.

Фундаменталните данни за инвестициите в актива показват, че възходящият тренд вероятно е подхранван от умните пари (т.е. професионалните и институционалните инвеститори) през последните месеци. Това означава, че индивидуалните инвеститори, включително играчите, спекулиращи с малки суми, са до голяма степен встрани от поскъпването на криптовалутата, при което цената на биткойн надмина 15 хил. долара този месец.

През 2017 г., когато цената му достигна рекордната стойност от 20 хил. долара, търсенето на дребно беше основният двигател. Данните на Google Trends показаха изстрелване на търсенето, отразяването на ценовата динамика от големите медии по това време също осезаемо се увеличи, а обемите на спотовите транзакции нараснаха на основните пазари, особено в Южна Корея и Япония.

Милиардер: Биткойн тепърва ще расте

Милиардер: Биткойн тепърва ще расте

Кривата на доходността на криптовалутата ще се покачи като тази на златото и медта, смята Пол Тюдор Джоунс

Този път Google Trends регистрира сравнително нисък интерес към ключовата дума "биткойн", докато данните от блок-веригата показват, че умните пари натрупват BTC.

Освен това, според анализатора на блок-веригата Уили Ву, инвеститорите, които купуват биткойн в момента, са предимно много богати хора.

Когато китовете купуват биткойн, те най-вече осъществяват сделките на извънборсовия пазар. С течение на времето спот и деривативните пазари наваксват на извънборсовия пазар, тъй като китовете теглят цената на криптовалутата нагоре.

"Кой купува биткойн в това рали?", пита Ву. "Това са институционалните инвеститори и физическите лица с много голямо богатство. Можете да видите средната стойност на транзакциите между инвеститорите, които правят голям скок нагоре. Извънборсовите бюра също регистрират това. Биткойн все още е в ранната фаза на бичия си пазар."

Colibra започна да плаща компенсации в биткойн при закъснение на полета

Български стартъп започна да плаща компенсации в биткойн при закъснение на полета

Обезщетенията ще важат при забавяния от над час

Тенденцията именно богатите да водят пазара, а институционалните инвеститори да го следват, е оптимистична, защото показва, че биткойн тепърва ще продължава да се покачва, тъй като огромният капитал от новите дребни инвеститори тепърва ще навлезе на пазара на криптовалути.

И друг измерител, използван от Glassnode, също очертава подобна тенденция. Броят на портфейлите, съдържащи над 100 биткойна, достигна седеммесечен връх от над 16 хил. Данните на Google Trends потвърждават тезата на Ву и данните от веригата. Обемът на търсене на ключовата дума "Биткойн" в момента е под 10% в сравнение с пика си от 2017 г.