Сривът, през който преминава авиоиндустрията в момента, се отрази тежко на всички свързани с нея отрасли, включително и на услугите за пътниците. А за да се открои в конкурентния отрасъл, българският стартъп Colibra е въвел възможността потребителите му да получават обезщетения в биткойн при забавен полет, посочват от Cointelegraph.

От новата възможност ще могат да се възползват пътуващи, чиито полет е закъснял с над един час, а заради волатилността на биткойн потребителите ще имат опция да избират дали компенсацията да им се изплати при курса в деня на регистрацията за полета или по курса в деня, в който са пътували.

Българските стартъпи получиха над €21 милиона финансиране през 2020 година

Българските стартъпи получиха над €21 милиона финансиране през 2020 година

Кои родни компании получиха подкрепа?

Плащанията в криптовалута, както и в конвенционални валути, няма да зависят от причината за забавяне на полета, изтъкват от Colibra. Нейната дейност стартира през 2019 г., а през миналия месец стана ясно, че стартъпът е получил финансиране на стойност 2 млн. евро oт aмepиĸaнcĸaтa Аѕtrеrіоn Саріtаl, ĸoятo ce пpиcъeдини ĸъм Еlеvеn Vеnturеѕ.

Colibra не е единствената българска компания, която подпомага пътниците при получаване на компенсация. Claim Compass оперират на пазара от години, като през лятото на 2020 г. придобиха базираната в Лос Анджелис Service, чиито технологии ѝ позволяват моментално да открива полети, по които потребителите в САЩ и Канада могат да получат компенсация, или хотели, дължащи обезщетения заради промяната в цената.

Изследване: Кризата ще заличи приходи на авиокомпаниите на стойност почти $170 милиарда

Изследване: Кризата ще заличи приходи на авиокомпаниите на стойност почти $170 милиарда

Кризата застрашава 7 млн. работни места в Европа, включително и в сферата на туризма, посочват от Международната асоциация за въздушен транспорт

Според регламента, в Европейския съюз авиокомпаниите са длъжни да обезщетят пътниците си в случай на забавяне на полет с над три часа по своя вина. Подобна услуга съществува във Франция, където AXA използва процес, базиран върху блокчейн, за изплаща компенсации при забавяния от над два часа.