Преполовихме година, която бе доста турбулентна и за стартъпите, и за инвеститорите. И все пак, въпреки пандемията и двата месеца, в които бе обявено извънредно положение, сделките на стартъп сцената в България не спират и поне 16 български компании успяха да наберат над €21 милиона, пише Trending Topics.

Проучване на Activize показва, че Румъния, макар и по-голяма и малко по-богата от България, отчита същите средства, като там те са разпределени между повече компании - 30. И докато и стартъп сцената и в двете държави се развива добре, разликата със САЩ е повече от видима. От февруари две компании, съосновани от българи, но с централи в чужбина - Hyperscience и Leanplum - набраха €77 милиона.

Кои български стартъп компании успяха да получат финансиране за идеите си?

Nasekomo: компанията създава ферми за отглеждане на специален вид мухи, които, хранейки се с огранични отпадъци, ги преработват в протеини. Ларвите да се използват за производство на храни за животни. Българските компании за венчър капитал Morningside Hill и New Vision 3 участваха в рунда финансиране с общо €1,5 млн.

Payhawk: Компанията регистрира един от най-големите рундове в Югоизтчона Европа. Стартъпът за управление на разходите набра €3 милиона от инвеститори, водени от германската Earlybird. Компанията ще стъпи в Германия.

Paynetics: дружеството за електронни пари набра €2,45 млн. в рунд, воден от БАКБ и New Vision 3.

Colibra: точно преди срива в авиоиндустрията Colibra, която предоставя компенсации при забавени полети, набра €2 млн. от американската Astrerion Capital, която се присъедини към Eleven Ventures.

Bizportal: В началото на юли BizPortal, стартъп за корпоративни данни и публични търгове, набра €1,7 млн.

Phyre: българският мобилен портфейл phyre набра €1,55 млн.

EnduroSat: компанията зад първия български сателит затвори два рунда на обща стойност поне €1,33 млн. В тях участваха Neo Ventures и германския фонд Freigeist Capital.

Phos: компанията, която превръща мобилния телефон в POS терминал, набра €1,2 млн.

eBag: достигайки оценка от над €10 млн., е-търговецът eBag получи инвестиция от €500 хил. от най-големия интернет търговец в Чехия. Българската компания може да получи и още €500 хил., според условията на сделката.

Healee: стартъпът за телемедицина набра €800 хил. от Eleven Ventures и HR Capital, за да разшири дейност в чужбина.

CloudCart: стартъпът в областта на е-търговията получи €640 хил. в началото на юни. Три седмици по-късно компанията обяви и сделка със "Спортал Медия Груп".

A4Everyone: през февруари компанията, която иска да направи решенията за анализ на данни достъпни и за малките и средни предприятия, получи €660 хил. от Eleven Ventures и Impetus Capital.

Eljoy: компанията за електрически велосипеди набра €630 хил. от Владимир Давчев (който продаде бизнеса си на Takeaway.com), Eleven Ventures, Светозар Георгиев и Тодор Брешков.

Ondo: компанията създаде система, която позволява на земеделците лесно да следят и контролират засажденията си в реално време, като това намалява и разходите за вода, енергия и фертилизация. През април тя получи €330 хил.

Promoto: платформата свързва малки търговци с производители и дистрибутори на бързооборотни стоки. Тя получи €225 хил. от Impetus Capital.

Lam'on: Компанията създава биоразградимо фолио, което може да се използва за печатане на снимки и книги. Тя получи €150 хил. от Саша Безуханова и Светозар Георгиев, съосновател на Telerik и Campus X.'