Разпродажбата на технологични акции продължава и във вторник. Американските пазари сочат към продължаващо отслабване в очакване на изслушването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса, предава The Wall Street Journal.

Фючърсите на S&P 500 падат с нови 0,5%. В понеделник индексът завърши в червена територия за пети пореден ден, най-дългата губеща серия от февруари 2020 г. Nasdaq-100 ще отвори с повече от 1,5% спад, което подсказва, че технологичните акции ще продължат да водят пазарите по-ниско.

Рязък скок на доходността на американските държавни облигации намали апетита на инвеститорите за по-рисковите активи. Акциите на технологичните компании, които изстреляха пазарите през миналата година и в началото на тази, се смятат за особено уязвими, тъй като голяма част от оценките им са свързани с потенциала за бъдещи печалби.

Повишаването на доходността на американските облигации кара инвеститорите да преосмислят позицията си спрямо акциите, посочва Пол Джаксън, директор в Invesco. Инвестициите в държавните ценни книжа подобряват атрактивността си за първи път от месеци, казва той.

Доходността по 10-годишните облигации спада леко до 1,360% от 1,370% в понеделник. Лихвите, които се покачват при спад на цената на облигациите, са по-ниски отколкото бяха преди началото на пандемията.

Инвеститорите очакват и изявлението на председателя на Фед по отношение на икономиката и паричната политика. Очаква се Пауъл да потвърди, че разхлабената парична политика няма да бъде затягана скоро. Вероятно ще получи въпроси за размера на следващите фискални стимули, лихвите, покупките на облигации и потенциала за инфлация.

В понеделник президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че институцията следи внимателно лихвите по облигациите — коментар, който анализатори възприеха за знак за дискомфорт от скорошното им рязко покачване.

Индескът Stoxx Europe 600 изтри 1,1%, а в Азия Hang Seng в Хонконг се изкачи с 1%. Акциите в Китай приключиха търговията със спад от 0,2%.