Саудитска Арабия няма намерение да използва петрола си като политически инструмент в скандала с убийството на журналиста Джамал Кашоги. Кралството има план да повиши добива отново скоро, пише Bloomberg.

"В продължение на десетилетия използвахме петрола като отговорен икономически инструмент и го изолирахме от политиката", заяви в интервю за ТАСС министърът на енергетиката Кхалид Ал-Фалих. "Затова нека се надяваме, че светът ще се справи с политическите кризи, включително с тази със саудитския гражданин в Турция, с мъдрост", заяви той.

Коментарите на Фалих идват само дни, след като Саудитска Арабия заяви, че Кашоги - критик на политиката на принц Мохамен бин Салман, е бил убит в консултвото в Истанбул. Въпреки позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп, множество политици и лидери в Америка и Европа поставиха под съмнение официално обяснение, че става въпрос за инцидент по време на разпит. Турските власти съобщиха, че смятат, че става въпрос за убийство.

Инцидентът удари тежко по имиджа на Рияд и предстоящото събитие тази седмица, от което участие вече отказаха бизнес лидери от Goldman Sachs до Uber.

Миналата седмица Саудитска Арабия заплаши, че ще отговори подобаващо на всякакви наказателни мерки, свързани със съдбата на Кашоги, което подхрани притеснения за ценат ана петрола. Ал-Фалих заяви, че Рияд няма намерение да повтаря петролното ембарго от 1973 г., в което кралството и няколко регионални партньори намалиха доставките на САЩ и Европа в отговор на подкрепата за Израел.

Ричард Брансън затвори вратата пред Рияд заради изчезналия журналист

Ричард Брансън затвори вратата пред Рияд заради изчезналия журналист

Той водеше преговори за инвестиция от $1 милиард

Саудитска Арабия е готова да повиши добива до 11 милиона на ден "в близко бъдеще" и може направи още едно увеличение до почти 12 милиона барела на ден, ако пазарът го изиска, казва Ал-Фалих. "Светът трябва да покаже признание за усилията и мултимилиардната инвестиция, която прави възможно това", допълни той.

Но все пак възможността на кралството на отговори е ограничена. Ако "дупката" в предлагането, създадена от проблеми в Либия, Нигерия и Венецуела - както и заради американските санкции срещу Иран - нараснат до 3 милиона барела дневно, Саудитска Арабия ще трябва да отвори резервите си.

В коментар относно картела ОПЕК, Ал-Фалих изрази увереност, че работата на организацията и страните, които не членуват в нея, но следват последните ѝ договорености, трябва да продължи в дългосрочен план. Той заяви, че очаква, че споразумението, подписано в края на 2016 г., ще бъде удължено още един път в края на т.г. по време на срещата във Виена.

Дизелът не е бил толкова скъп от 3 години

Дизелът не е бил толкова скъп от 3 години

Средната му цена по големите вериги бензиностанции достига 2,40 лева