Руският министър на икономиката Максим Орешкин заяви, че рублата "сериозно се е отклонила" от основната си стойност, но изрази очакване валутата да се стабилизира през декември, достигайки 63-64 рубли за долар.

В началото на седмицата рублата достигна 70.60 за долар, най-ниското ниво от средата на март 2016 г., удължавайки загубите, започнали в началото на август заради заплахата от нови санкции на САЩ срещу Москва, пише Reuters. Настоящият курс на валутата е около 69.4 рубли за долар.

Държавни служители, сред които и такива от министерството на финансите, увериха, че разполагат с широк набор от инструменти, които да бъдат използвани в случай на висока пазарна нестабилност.

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Руската валута се свлече до 2-годишно дъно

Досега инструментите не бяха необходими и не беше нужно износителите да продават валута, за да подкрепят рублата, твърдят служителите.

"В момента има отклонение от основното ниво (на обменния курс). Може да трае доста продължителен период", каза Орешкин, цитиран от Reuters.

Рублата е с плаващ валутен курс и беше повлияна от редица фактори включително санкции и изтичане на капитали, каза Орешкин в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток.

Рублата пада с 15%, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Рублата спада драстично, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Чуждите инвеститори са все по-важни за руското финансово здраве

Министерството на икономиката този месец намали прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2018 г. до 1.8% от 1.9% и до 1.3% от 1.4% през 2019 г. на фона на нестабилните пазари, по-бързо изтичане на капитали и песимизъм заради възможността за нови санкции от САЩ.

"Не очакваме големи положителни изненади (по отношение на икономическия растеж) от третото и четвъртото тримесечие. Това се дължи на увеличената непредвидимост, по-голямата волатилност на финансовите пазари", заяви Орешкин.

Според него икономическият растеж няма да надвиши 1.9% през последните две тримесечия на 2018 г.

Управителният съвет на руската централна банка се събира в петък, за да определи основния лихвен процент. Анализаторите очакват той да се запази, като самата банка изпрати подобен сигнал в изявлението си, за да успокои пазарите.

Орешкин посочи, че годишната инфлация през тази година може да надвиши прогнозата му от 3.4%, ако обменният курс на рублата остане на сегашните нива. Целта на централната банка за инфлацията е 4%.