Руската рубла продължава да се обезценява, а пазарите на акции и облигации са разклатени от новите санкции, които САЩ наложи на Русия заради използването на химическо оръжие, пише CNBC.

Страхът от допълнителни ограничения изпрати рублата рязко надолу. Доларът достигна най-високото си ниво спрямо руската валута от август 2016 г., като един долар се разменяше срещу 66.73 рубли. Зелените пари нараснаха с 5.8% спрямо рублата от края на юли, а от началото на тази година растежът е 14.6%.

"На валутния пазар има локална паника. На моменти броят на онези, които искат да отърват рублата, става толкова голям, че няма достатъчно ликвидност", се казва в съобщение на BCS Brokerage, цитирано от Reuters.

САЩ наложи санкции срещу Русия за стотици милиони долари

САЩ наложи санкции срещу Русия за стотици милиони долари

Рублата потъна до 2-годишно дъно, а може да последват и още ограничения

Руската валута е на път към най-дълбокия си седмичен спад от началото на април, когато загуби 6.7%, след като Вашингтон наложи санкции на руските компании. 

Деноминираният в долари индекс RTS, който отразява акциите на 50 компании, търгувани на борсата в Москва, спадна с 2.14%. Най-засегнати са финансовите и индустриалните компании, понижавайки се с над 2.6%.

Руският национален превозвач Aeroflot и държавната банка VTB, които могат да са сред жертвите на новите ограничения, изгубиха около 6% от пазарната си стойност. Руските банки са мишена на различни американски закони за санкции, които в момента се обсъждат в Конгреса.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

Основният индекс на руския капиталов пазар - MOEX, деноминиран в долари, спадайки с около половин процентен пункт. Руските доларови държавни облигации паднаха под кривата, като доходността от 10-годишните руски ценни книжа достигна 8.08% на годишна база. Цените на облигациите се движат обратно на доходността.

Спадът на рублата в четвъртък идва след масирана разпродажба в сряда, след като станаха ясни подготвяните наказателни мерки на САЩ срещу Русия.

Санкциите, които ще окажат влияние върху руския износ на електроника и друго оборудване, контролирано от националната сигурност, ще влязат в сила на 22 август. Те наказват Кремъл заради нарушаването на международния закон, забраняващ използването на химическо и биологично оръжие.

Рублата пада с 15%, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Рублата спада драстично, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Чуждите инвеститори са все по-важни за руското финансово здраве

Москва отрече участие в атаката с новичок срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и определи действията на Вашингтон като "драконовски". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече санкциите "абсолютно неприятелски" и "незаконни".

"Ясно е, че тези сериозни санкционни действия сега се надигат срещу Русия, както от Администрацията (на президента), така и от Конгреса. Вече всичко е възможно", заяви пред Bloomberg Тим Аш, старши стратег за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management в Лондон.

Анализаторите предупреждават за тежки последици за рублата, ако мерките минат през Конгреса.

"Ако законопроектът стане закон и Русия отмъсти, прогнозираме, че валутната двойка долар-рубла може да се придвижи до 72.00, докато евро-рубла може да достигне 83.50, тъй като всяка голяма загуба на руски местен дълг, местни кредити и акции ще увеличат изходящите потоци от рублата", посочват от Danske Bank.