Министерството на финансите на Руската федерация през март 2022 г. е предоставило държавни заеми на чужди държави или техни юридически лица в общ размер от 81,6 милиарда рубли. Това съобщи РБК, позовавайки се на публикувани данни от финансовото министерство.

За сравнение, за първите три месеца на миналата година, Русия е отпуснала такива заеми за общо 54,7 милиарда рубли.

Отпуснатите от Русия през март тази година заеми, като се преизчислят по средния обменен курс долар - рубла за месеца, възлизат приблизително на 790 млн. долара.

Според изчисленията на РБК въз основа на официални данни, изчислено в рубли, по показателя за отпуснати държавни заеми - отпуснатите през март тази година заеми са сравними по размер с тези от декември миналата година (82,1 милиарда рубли), като това е бил месецът с най-голям обем отпуснати кредити през 2021 година.

По мнението на финансови експерти, най-вероятно въпросните държавни заеми през март, Русия е отпуснала на Иран и/ или Беларус. От руското финансово министерство обаче, досега не дават информация по въпроса.

Отбелязва се, че според официалните разчети към 1 март, Русия планира да отпусне държавни заеми на чуждестранни партньори през 2022 г. за общо 374,9 милиарда рубли, по информация от доклада на Министерството на финансите за изпълнението на федералния бюджет за януари-февруари. Което означава, че през март Русия е изпълнила почти 22% от годишния план относно отпускането на външни заеми.

Същевременно, около половината от златно-валутния резерв на Русия (около 300 млрд. долара) е блокиран от САЩ и други държави, във връзка с наложените на страната финансови санкции.

САЩ спряха плащане на дълг от Русия в долари

САЩ спряха плащане на дълг от Русия в долари

На JPMorgan Chase, която досега обработваше плащанията, този път й беше забранено да го направи