САЩ не разрешиха на руското правителство да заплати общо над 600 милиона долара на притежателите на руски суверенен дълг, от резервите държани в американски банки, съобщи Ройтерс. Мярката цели да увеличи натиска над Москва и да намали достъпа й до американски долари.

Поради санкциите, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна, резервите на руската Централна банка в чужда валута, съхранявани в американски финансови институции, са "замразени".

Но до вчера американското финансово министерство разрешаваше на руските власти да ползват тези средства, за да правят плащания по лихвени купони по деноминиран в долари суверенен дълг, като за всяко плащане се вземаше отделно решение.

В понеделник дойде време за най-голямото плащане от началото на инвазията, включващо 552,4 милиона долара главница на падеж и американските власти решиха да блокират достъпа на Москва до "замразените" финансови средства, посочи говорител на финансовото ведомство. Вчера трябваше да бъде извършено и плащане на 84 милиона долара по купон за облигации с падеж през 2042 година.

"Забраната изправя Москва пред трудния избор, дали да използва доларите, до които има достъп, за да плати дълговете си, или да ги запази за друго, като например финансирането на войната", посочи говорителят на американското финансово министерство. "Русия трябва да избере между това да пресуши ценните си доларови резерви или да изпадне в неплатежоспособност".

На JPMorgan Chase, която досега обработваше плащанията като банка посредник, този път й беше забранено да го направи, съобщи информиран източник.

Русия все пак има 30-дневен гратисен период, за да извърши плащането.

Ще плаща ли Русия външния си дълг? Отговорът на руския финансов министър

Ще плаща ли Русия външния си дълг? Отговорът на руския финансов министър

"Замразяването" на валутни сметки на Централната банка може да се разглежда като желание на западни държави да организират изкуствен фалит на страната