На фона на западните санкции спрямо Руската федерация, втората по големина руска банка в страната ВТБ отчита висока годишна загуба в размер на €7 милиарда, съобщава Reuters.

Някога добре свързаната с международната общност ВТБ беше една от първите банки, които бяха изключени от международната платежна система Swift в отговор на войната в Украйна.

Главният изпълнителен директор на банката Андрей Костин, довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, също така беше лично санкциониран от Великобритания и САЩ.

Преди два месеца втората по големина банка в Русия, която купи банка "Откритие" от централната банка в операция по рекапитализация, заяви, че загубата ѝ през 2022 г. се дължи на санкциите.

"За съжаление, нашата централна банка беше санкционирана, което вече беше значително форсмажорно обстоятелство", коментира тогава Андрей Костин. Това е било причината банката да не може да се защити от валутните колебания, след като рублата достигна дъно през март.

Австрийската Raiffeisen Bank възнамерява да продаде поделението си в Русия

Австрийската Raiffeisen Bank възнамерява да продаде поделението си в Русия

По неофициална информация, това става по искане на ЕЦБ

През изминалата година ВТБ се сблъска с "безпрецедентни трудности и предизвикателства", заяви финансовият директор на банката Дмитрий Пианов.

Руската банка се е превърнала в "първата мишена на най-големите възможни санкции" и именно това е причинило огромните финансови загуби.