Правителството на САЩ се бори с японската мафия – „Якудза”, като замрази американските активи на топ шеф на бандата, съобщи СNN.

Тадамаса Гото е бил член на най-голямата групировка в Япония – Ямагучи-гуми. Той изпълнявал няколко висши роли в шайката до 2008 г., когато бил изключен и принуден да се оттегли. В крайна сметка Гото се преместил в Камбоджа, но е заподозрян в поддържане на връзки към създадени от японската банда компании, които са замесени в пране на пари според Министерството на финансите на САЩ.

„Гото има дълбоки връзки с „Якудза” и изиграва важна роля за престъпните ѝ операции по целия свят. Днешното действие отказва достъп на Гото към американската финансова система и показва твърдостта ни агресивно да се борим с транснационални престъпни организации и техните поддръжници”, заяви Джон Е. Смит, директор на Отдела за контрол на чуждестранни активи към министерството.

Американското правителство активизира битката си срещу „Якудза” през последните години. Тадамаса Гото е 14-ото лице, свързано с японската мафия, което бива преследвано от Вашингтон.

„Якудза”, занимаваща се с трафик на наркотици, пране на пари и друга незаконна дейност, през годините е създала силни връзки с престъпни организации в други държави.

Японското правителство също започва да налага репресивни мерки срещу групировката, която е набирала мощност в страната от десетилетия, като е изградила силни политически и бизнес връзки.