Саудитска Арабия планира да ограничи износа на петрол под 7 милиона барела дневно от следващия месец. Най-големият производител в рамките на картела ОПЕК се опитва да стабилизира пазара, след като за последните три месеца цената на черното злато се срина с 15 процента.

Държавната Saudi Arabian Oil Co., позната като Aramco, ще намали износа към всички региони с общо 700 хил. барела дневно от следващия месец, казват източници на Bloomberg. Производството също ще бъде намалено.

За клиентите в Северна Америка кралството ще праща с по около 300 хил. барела на ден по-малко. За Европа намалението ще бъде още по-голямо. Ограничения на доставките ще има и за Азия, но по-малко.

Намалението идва въпреки силното търсене във всички региони. Кралството можеше да добива по около 10,3 милиона барела дневно, но е взело решение да ограничи добива и износа.

В петък доставките от сорта брент за октомври се покачиха с 2,06 процента до $57,39. Американският еквивалент WTI подскочи с 2,66 процента до $52,45.От началото на седмицата обаче брент пада с 6,29 процента. От началото на годината спадът е 19,27 процента.

Рияд вече намали производството с повече, отколкото обеща по време на последната среща на Организацията на страните-износителки на петрол. Цените на черното злато обаче продължиха да спадат заради ескалацията на търговската война между Съединените американски щати и Китай и опасенията, че тя ще премине във валутна такава.

Саудитска Арабия има нужда от по-висока цена на петрола, за да стабилизира приходите в държавния бюджет.

Ниските цени на петрола нанасят повече щети на руската икономика, отколкото санкциите

Ниските цени на петрола нанасят повече щети на руската икономика, отколкото санкциите

За периода между 2014 и 2018 г. БВП на Русия е нараснал с едва 2,5 процента