Пазарът на криптовалути записа забележителен ръст през тази година. Дигиталните валути съществуват от почти десетилетие, но именно през 2017 г. бързото покачване на цената на биткойн предизвика интереса на Уол Стрийт и на банките. Криптовалутата покачи цената си с над 700 процента през тази година, етириума - с 3 300 процента.

В същото време това увеличи рязко броя на дигиталните валути като цяло, като те вече достигат над 1 000 с обща пазарна оценка от над 170 милиарда долара.

Кои са най-странните от тях? Business Insider е подготвил списък с най-чудатите криптовалути:

Секскойн. "Първата криптовалута, създадена специално за една индустрия. Секскойн е насочен към развлекателните продукти за възрастни", пише на сайта им. С нея може да си закупите "продукти за възрастни". Цената й е 0.01 долара за монета, а пазарната капитализация - 1 245 924 долара.

Поткойн. Поткойн (от pot - жаргон за марихуана) е създаден, за да позволи на търговците и клиентите платформа, чрез която могат да купуват и продават марихуана. Цената на една монета е 0.11 долара, а пазарната капитализация - 25 858 434 долара.

Путинкойн. Според сайта на тази криптовалута, тя е създадена с една единствена цел - да отдаде нужното уважение на президента на Руската федерация Владимир Путин. Цената й е 0.039 долара за монета, а пазарната й капитализация малко под 8 милиона долара.

ПутинКласик. Личността на Путин е вдъхновила създаването и на втора криптовалута, като от сайта й разбираме, че това е "първата сувенирна криптовалута". Цената й е едва 0.0017 долара за монета, а пазарната капитализация 61 000 долара.

НЛО койн. Тя е една от най-новите, а според създателите й и една от най-сигурните заради по-добро криптиране. Една монета се търгува за 0.00019 долара, а пазарната й капитализация е 645 987 долара.

Безполезните монети. Тази криптовалута твърди, че е "първата честна в света", а създателите й призовават потребителите да не я купуват. Е, те започнаха да го правят и малко след представянето й цената за една монета достигна 40 долара, но след това се срина до 2 щатски цента.