Турската лира се опитва да възстанови част от загубите си, след като буквално удари дъното. На този фон президентът на страната Реджеп Ердоган защити ниските лихвените проценти и обеща Турция да се справи с "икономическат война за независимост", пише Reuters.

Според финансовите анализатори обаче, много скоро ще са необходими спешни увеличения на лихвите.

Още по-жестока инфлация грози Турция до края на годината

Още по-жестока инфлация грози Турция до края на годината

По последна прогноза на Централната банка на страната

Централната банка на Турция намали своя лихвен процент миналия четвъртък със 100 базисни пункта до 15%. Ердоган защити тази политика по време на пресконференция късно снощи и заяви, че "по-строгата парична политика няма да намали инфлацията".

"Отхвърлям политиките, които свиват страната ни, отслабват я и ни обричат на глад и на бедност", подчерта турският президент.

Изказването на турския президент доведе до поредно поевтиняване на лирата. След като вчера тя достигна спад от 11,4767 за щатски долар, което е понижение от над 2%. Минути преди 21 ч. българско време тя се възстановяви леко до 11,4503 лири за долар.

На днешния 23 ноември 1 български лев се разменя за близо 7 турски лири. От началото на есента продължаващото покачване на българския лев спрямо турската води до увеличаване на броя на българските туристи, посещаващи страната и най-вече град Одрин с цел шопинг. Очевидно, тенденцията ще продължи.

Все повече българи на "екскурзия" в Турция заради евтината лира

Все повече българи на "екскурзия" в Турция заради евтината лира

Най-много са организираните пътувания до Одрин с цел шопинг