Обезценяването на турската лира доведе до голям бум на българските туристи, съобщават медиите в южната ни съседка. Поверка на Money.bg сред туристическите компании у нас показа, че най-много автобусни екскурзии през изминалите почивни дни има до Одрин. Те са еднодневни и с цел пазаруване.

Турската лира продължава да поевтинява. Към днешна дата 1 лeв ce paвнявa нa 5,74 лиpи. Според БАТА (Българската асоциация на туроператорите) "това вероятно ще доведе до още по-голям брой на записванията за еднодневни екскурзии до Турция следващите уикенди".

Турската лира подгони 10 за долар

Турската лира подгони 10 за долар

Ердоган създава нов дипломатически скандал в опит да се хареса на националистите в Турция

Справка на екипа ни в една от туристическите агенции у нас - Global Tour, показа, че компанията извършва автобусни екскурзии специално с цел шопинг в Одрин всяка събота и неделя до 18 декември, включително. Цените започват от 35 лева. Маршрутът тръгва от столицата, като минава през Пазарджик и Пловдив, откъдето има и най-много желаещи да пътуват.

За миналия уикенд турските медии съобщават, че "екскурзиите с цел шопинг на известния пазар в Одрин съвсем не са единствено организираните с автобусен превоз". Според местните търговци в събота и неделя "десетки пълни автомобили с българска регистрация" са напускали граничните пунктове в посока България.

Едни от най-честите продукти, които сънародниците ни купуват от турските чаршии са дpexи, особено кожени якета, ĸoзмeтиĸa, както и пoчиcтвaщи пpeпapaти. Все по-често се търсят и xpaнитeлни cтoĸи, както и по-скъпи продукти като лаптопи, смартфони, телевизори, климатици, хладилници и мебели за дома.

Стокообменът между България и Турция съвсем не е съсредоточен само в Одрин. Мегаполисът Истанбул, както и градовете Чорлу и Измир също са привлекателни центрове за сънародниците ни. Само през първите 6 месеца на годината около 1 милион българи са посетили южната ни съседка, повечето от тях именно с цел пазаруване. Даните за цялата година вероятно ще покажат значително по-голяма цифра.

Статистиката показва, че Турция заема четвърто място в българския износ. През последните месеци 70 на сто от туристите в Одрин са българи.

Инфлацията в Турция докара населението до прага на бедността. Ердоган обещава овладяване на цените

Инфлацията в Турция докара населението до прага на бедността. Ердоган обещава овладяване на цените

Президентът обвини "опортюнистите" за нарастващите разходи за основните храни