Въпреки че централната банка на Швеция остави основния лихвен процент в страната без промяна, Riksbank увеличи програмата за покупка на държавни ценни книжа до 500 млрд. крони, равняващи се на 53,63 млрд. долара, предаде CNBC.

С това решение тя почти удвоява програмата си за количествени улеснения, тъй като добавя към нея нови 200 млрд. крони. Времевият ѝ обхват също беше удължен и тя ще продължи до юни 2021 г.

Нововъведение е, че, по примера на Федералния резерв на САЩ, Riksbank ще започне да изкупува и корпоративни облигации от септември. Това се случва за пръв път в историята на институцията, която до момента изкупуваше само правителствен дълг, обезпечени чрез ипотеки облигации и общински облигации.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Според някои анализатори обаче, страната, която за разлика от много други в Европейския съюз не затвори икономиката си, вече е преминала през дъното на кризата, която се очаква да доведе до спад на брутния вътрешен продукт с 6% на годишна основа. Така това ще се превърне в най-тежката рецесия от 1940 г. насам, въпреки че няма да е толкова дълбока, колкото се очаква да бъде в много държави от Стария континент.

Но независимо от позитивните сигнали, централната банка е на мнение, че трябва да се вземат допълнителни мерки. "За да избегнем излишното удължаване и спад на икономиката и инфлацията, паричната политика трябва да допринесе за гладкото функциониране на предлагането на кредит и поддържането на ниските лихвени проценти", посочват от институцията в изявление.