На днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария очаквано запази без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75%, както и целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

Така регулаторът потвърждава за пореден път, че при необходимост ще продължи да бъде активен на валутните пазари с оглед на "надценения" швейцарски франк.

Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да интервенира на валутните пазари имат за цел да направят инвестициите в швейцарски франкове по-малко привлекателни. И по този начин да бъде отслабен натискът върху местната валута, чиято висока стойност се отразява негативно на икономиката и туризма. Швейцарският франк обаче е все още надценен, се посочва в изявлението след края на заседанието, цитирано от bnr.bg.

Банката остави без промяна своите прогнози за растежа на БВП на Швейцария с 1,5% през тази и през 2017-а година, както и оценката си за понижение на инфлацията с 0,4% през настоящата година.

Управителят на ШЦБ Томас Йордан отбеляза, че перспективите пред глобалната икономика са все още предмет на съществени рискове, цитирайки несигурността относно бъдещата американска политика при управлението на новия президент Доналд Тръмп, серията избори през следващата година във важни страни - членки на еврозоната (Германия, Франция, Холандия и вероятно Италия), както и предстоящото начало на сложни и трудни преговори на ЕС с Великобритания във връзка с процедурата по Брекзит.

След днешното заседание на ШЦБ еврото се търгува около 1,0750 швейцарски франка - почти без промяна спрямо нивата от сряда. В същото време щатският долар продължава да поскъпва след вчерашното заседание на Фед, нараствайки с 0,5% към тазгодишен връх от 1,0255 франка за долар.