Швейцарският финансов регулатор даде зелена светлина на местната борса SIX Digital Exchange (SDX) да управлява дигитален централен депозитар на ценни книжа (CSD) на фондовата борса, предават световните агенции. Това е първото подобно одобрение и то ще доведе до улеснение на търговията с цифрови ценни книжа.

Според Банката за международни разплащания това е "жизненоважна част от финансовата инфраструктура", която предоставя сметки за ценни книжа, централни услуги за съхранение и услуги за активи.

Първоначално SDX изложи план за изграждане на напълно интегрирана инфраструктура за търговия, сетълмент и попечителство, базирана на технологията за разпределение на цифровите активи - още през 2018-а година.

Дори в Швейцария започват да изоставят банкнотите

Дори в Швейцария започват да изоставят банкнотите

Притесненията относно хигиената натежаха над желанието за анонимност

"Този ​​етап е постигнат с одобрението на двата лиценза и проправя пътя за следващия етап в развитието на една бъдеща екосистема", се казва в изявление на SDX.

В свое изявление борсата заяви, че SDX възнамерява да участва в "съвместни начинания" както с местни, така и с международни фирми за цифрово финансиране.

"Тъй като тази международна клиентска база се разширява и включва банки, емитенти, застрахователни компании, институционални инвеститори, членовете на SDX ще създадат глобална обменна мрежа за цифрови активи, отключвайки глобална ликвидност на базата на DLT", коментират от Фондовата борса.

Властите в световен мащаб наблюдават все по-отблизо цифровите борси, подложени на критики от редица регулатори на ценни книжа вай-вече заради начините за получаване на лицензи.

Швейцария затяга контрола за чуждестранните инвеститори

Швейцария затяга контрола за чуждестранните инвеститори

Китай е от засегнатите

Томас Зиб, който е член на изпълнителния съвет на SDX, заяви, че регулаторните одобрения са значително развитие за швейцарската борса и за по-широкия пазар на цифровите активи.

"Това е важен етап в предоставянето на институционални инвеститори на безопасна и стабилна инфраструктура, отговаряща на всички основни изисквания на традиционната инфраструктура за обмен. В това отношение процесът на одобрение на SDX се оказа безценен опит за индустрията като цяло".

Все още обаче не е ясно точно кога новата одобрена цифрова инфраструктура ще започне да функционира.