Безкешовите разплащания добиват все по-голяма популярност дори в държава, която е популярна със своята банкнота от 1 000 франка ($1 087), пише Bloomberg. Според проучване, публикувано от централната банка, делът на плащанията с банкноти в Швейцария намалява "значително" през последните години — но остава най-популярния метод.

Швейцария и съседна Германия — две държави, в които някои бизнеси все още не приемат плащания с карта — отдавна изглежда, че се борят срещу тенденцията, видима в някои места като Швеция, където употребата на банкноти намалява значително. Но по време на пандемията дори там притесненията относно хигиената натежаха над желанието за анонимност.

Така около 43% от плащанията в супермаркети и ресторанти се извършват с кеш — но това е драматичен спад спрямо 2017 г., когато делът бе 70%. Сега около една трета от трансакциите се извършват с дебитни карти, при 22% преди четири години. 5% от тях пък се правят с мобилни приложения като Twint и Paypal.

Швейцария изпъква сред индустриализираните държави със своята банкнота от 1 000 франка. В еврозоната най-голямата е €500, но тя вече не се печата.

Скорошно изследване показа значителен спад на употребата на банкноти и монети и във Великобритания — през 2020 г. броят на плащанията с кеш е намалял с 35%. А пет от шест трансакции вече са безкешови.