Швейцария предложи нов механизъм за преглед и одобряване на корпоративни поглъщания от чужди държави или подкрепяни от чужди страни инвеститори. Причина е натис от парламента да преразгледа неограничения достъп до всички компании в страната, предават световните медии.

В изявлението на правителството не се посочват конкретни държави, но призивите за ограничаване на китайските инвестиции се увеличиха, откакто държавната ChemChina купи швейцарската група за агрохимикали Syngenta през 2016-а година за 43 милиарда щатски долара.

"Основните заплахи вероятно ще дойдат от инвеститори, които са близки до дадени държави. Тоест, поглъщанията от страна на чужда държава или свързани с нея инвеститори във всички сектори трябва да бъдат докладвани и одобрени", е официалната позиция на швейцарския кабинет.

Швейцария задължава компаниите да декларират рисковете от бизнеса им върху климата

Тази малка и богата държава задължава корпорациите да се съобразяват с климатичните промени

Корпорациите са длъжни да се съобразят

Швейцария отдавна се противопоставя на инвестиционния контрол, като твърди, че политиката на отворени врати гарантира, че швейцарските компании получават капитала и опита, необходими за просперитет и създаване на работни места.

В предложението на правителството се казва, че потенциалните заплахи включват компании, които може да не успеят да предоставят незаменима услуга, зависимостта на швейцарската армия от доставчиците на оръжие, обществената зависимост от доставчиците на информационни технологии, достъп на злонамерен участник до чувствителни лични данни или значителни нарушения на конкуренцията.

Швейцария все пак ще се стреми да запази своята отвореност за чуждестранни инвестиции и своята привлекателност като бизнес център, каза правителството. То също така ще гарантира, че инвестиционният контрол е съвместим с международното право.

Нажеженият жилищен пазар на Швейцария върви към имотен балон

Нажеженият жилищен пазар на Швейцария върви към имотен балон

Цената на жилища нараства с най-сериозния темп от осем години