Швейцария се присъедини към малкия към момента брой богати държави, които са определили график за големите компании да разкрият рисковете, които бизнесът им причинява за изменението на климата, предаде Reuters. Големите държави призовават за по-голяма координация на усилията за измерване и деклариране на въздействието на компаниите върху околната среда - мярка, която се счита за жизненоважна за усилията за защита на финансовата система от сътресения, до които може да се стигне заради климатичните промени.

Припомняме, че през юни тази година държавите от Г-7 одобриха задължителните оповестявания съгласно препоръките, направени от Работната група по финансови разкрития, свързани с климата (TCFD). Някои политици искат сделка за установяване на глобални изисквания за докладване на рисковете преди конференцията на ООН за изменението на климата през ноември1 каято ще се проведе в Глазгоу, Шотландия.

Гейтс обеща $1,5 милиарда за изменението на климата, но само при приемане плана за $1,2 трилиона за инфраструктура

Гейтс обеща $1,5 милиарда за изменението на климата, но само при приемане плана за $1,2 трилиона за инфраструктура

Гейтс отстъпи за кратко позицията си на четвъртия най-богат човек в света

Съгласно препоръките, компаниите се призовават да оповестят действителното и потенциалното въздействие на изменението на климата върху техния бизнес, както и да обяснят как идентифицират и управляват такива рискове и възможности.

През юни Франция стана първата голяма икономика, която направи правилата задължителни и постави нови цели, които ще изискват от инвеститорите да декларират колко зелени са техните активи и да определят целите за парникови емисии на всеки пет години от 2021-ва година нататък. Великобритания предложи британските компании да отговарят на препоръките на TCFD от следващата година.

Изменението на климата ще повлияе неравномерно на европейската финансова система

Изменението на климата ще повлияе неравномерно на европейската финансова система

Защо климатичните промени са не вещаят нищо добро нито за планетата, нито за икономиката?

Швейцария обяви, че нейните правила ще се прилагат както за финансови участници на територията й - като банки и застрахователи, така и за публични компании с над 500 служители, над 20 милиона швейцарски франка (21,9 милиона долара) в общи активи или 40 милиона франка в оборот.

Финансовото министерство на страната ще изготви законопроект до средата на 2022-а година относно задължителното отчитане, който "не само включва финансовия риск, който една компания поема в резултат на дейности, свързани с климата, но също така разкрива въздействието на бизнес дейността на съответната корпорацията върху околната среда", се казва в изявление на правителството, цитираноот местните медии.

ЕС инвестира 1 трилион евро в климата. Какво означава това?

ЕС инвестира 1 трилион евро в климата. Какво означава това?

Евродепутатите подкрепиха Европейския зелен пакт