Инвестиционният фонд на Бил Гейтс ще допринесе с 1,5 милиарда долара за американската двупартийна сделка за инфраструктурни проекти във връзка с изменението на климата, пишат световните агенции.

Според милиардера средствата ще бъдат разпределени в рамките на три години по проекти, които се занимават със забавянето на емисиите на парникови газове. Той обаче заяви, че средствата може да отидат в други страни, ако законопроектът, който все още изправен пред много несигурна съдба в Конгреса, в крайна сметка не премине.

По думите му законопроектът за инфраструктурата е насочен към "правилните политики" за справяне с изменението на климата.

По-рано тази седмица Сенатът на САЩ прие законопроекта за инфраструктура на стойност 1 трлн. долара с двупартийна подкрепа. Той е насоченкъм "твърдата инфраструктура", или строителството на пътища, мостове и създаване на широколентов достъп.

Ще се предоставят 100 млрд. долара на Министерството на енергетиката на САЩ за проекти, свързани с изменението на климата.

Гейтс отстъпи за кратко позицията си на четвъртия най-богат човек в света, според Forbes, след прехвърляне на акции от 2,4 милиарда долара на бившата си съпруга Мелинда Френч. Двойката финализира развода си миналата седмица и все още разделя активите си. Богатството на Мелинда е приблизително 5,8 милиарда долара, докато Бил Гейтс все още притежава 130 милиарда долара.