Банките в Швейцария редуцирали вътрешната си работна сила с 4.1 процента само за половин година и съкратили над 3000 работни места, като така свили и разходите си по опериране на територията на държавата, сочи годишното проучване на швейцарската Асоциация на банките, цитирани от Bloomberg.

Загубата възлиза на близо 3 455 освободени работни места, а  са сравнение броят на работещите през цялата изминала година е спаднал общо с 1 на сто до 103 041 служители зад бюрата.  

Според изнесения доклад първата половина от годината е била белязана от икономическа и геополитическа несигурност, както и нестабилност на пазара, което допълнително дотегнало и върху увеличаващите се разходи.

В Швейцария са съсредоточени десетки банки, които съхраняват  богатството и контролират активите на много заможни семейства, живеещи зад граница.

Междувременно броят на банките, опериращи в страната, продължава да се топи. В края на 2015 г. на швейцарска почва е имало 266 банки, докато към края на 2014 година броят им е бил 275 финансови предприятия.

Активите, съхранявани в швейцарските банки, също тръгнаха надолу със спад от 1.3 процента и достигнаха 6.57 трилиона швейцарски франка или 6680 милиарда долара през 2015 г.

До края на май 2016 година пък размерът на сумата се понижил още, за да достигне 6.42 трилиона франка.