Новините за нов вариант на коронавируса потопиха пазарите в петък, като американските индекси S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-лошия си ден от октомври 2020 г. В Европа ценните книжа също се оцветиха в червено и Stoxx 600 изтри над три процента от стойността си в най-лошия ден от 18 месеца насам. Родният Sofix последва световните пазари и загуби 1,39 процента в петък.

Bloomberg изчислява, че в петък спадът е изтрил над $2 трлн. пазарна стойност.

Инвеститорите бяха притеснени заради спекулациите, че новият вариант е три пъти по-заразен, което от своя страна предизвика вълна от нови рестриктивни мерки в редица държави по света.

Реакцията обаче изглежда бе преувеличена и в понеделник фючърсите се оцветиха в зелено.

Данните от рано сутринта показват, че Dow Jones Industrial Average се изкачва с 0,7 процента; S&P 500 с 0,96 процента, а Nasdaq 100 с 1,19 процента.

На Стария континент британският FTSE ще отвори с 97 пункта по-високо, германският DAX със 191, а френският CAC 40 с 99 пункта, пише CNBC.

Петролът също добави $3 към цената си.

Азия изглежда по-притеснена и акциите в региона паднаха в понеделник.

Новият вариант на коронавируса бе открит вече във Великобритания, Израел, Белгия, Нидерландия, Германия, Италия, Австралия и Хонконг.

Производителите на ваксини съобщиха, че вече провеждат изследвания и скоро ще стане ясно доколко препаратите защитават от варианта omicron. През повичните дни Moderna съобщи, че има възможността да промени формулата на ваксината и да я пусне още в началото на следващата година — ако това изобщо се окаже необходимо.