Голямото кредитно "парти", от което се възползваха много от пазарите заради ниските лихви вероятно е на няколко месеца разстояние от своя край, тъй като централните банки нормализират монетарната си политика, а икономическите прогнози вече не са чак толкова оптимистични. Това очакват експертите от френската Societe Generale, цитирани от Bloomberg.

"Ние очакваме следващата година да донесе обрат, когато средата на ултра ниски лихви ще остане в миналото", посочват анализаторите Хуан Естебан Валенсия и Гай Стиър в свой доклад.

"САЩ и Еврозоната ще бъдат изплавени пред икономическо забавяне през 2019 година и нарасналите нива на корпоративните задължения би трябвало да окажат влияние върху кредитирането", смятат те.

Експертите посочват, че спадът на кредитния пазар обикновено е предизвикан от промени в един сектор, както например телекомуникациите през 2002 или имотния сектор през 2007 година в Щатите.

Според тяхната оценка най-рискови сега са жилищният пазар в Китай, както и технологичният в САЩ, където корпоративните дългове нарастват остро.

От Societe Generale допълват, че техните прогнози зависят до голяма степен от икономическият растеж през следващите години. Това означава, че ако се стигне до икономически спад по-скоро, очакванията за промените на кредитния пазар също ще се случат на по-ранен етап.