Сръбската икономика изпраща успешна 2018 година, инвестициите в страната достигат 3 млрд. евро, а сръбският динар дори бе обявен от Bloomberg за втората най-силна валута в света през годината.

Добрата форма на икономиката и стабилната валута вдъхват допълнително самочувствие на сръбските висши държавни служители, които изтъкват успехите на западната ни съседка.

Управителят на централната банка на Сърбия Йоргованка Табакович отчете постигнатото и опроверга критиките срещу нея и институцията.

Три жени определят паричната политика на Сърбия

Три жени определят паричната политика на Сърбия

Страната е една от най-напредналите в равенството между половете

"Не мога да разбера как някой ме пита дали динарът е готвеща се да избухне бомба, а Bloomberg, който не е приятелски настроен към мен или към Сърбия, обяви, че тази година динарът ще бъде втората най-силна валута в света", заявява Табакович пред държавната телевизия RTS.

"Не трябва ли някой да се срамува пред подобна агенция и тази новина, за да критикува Националната банка на Сърбия или политиката на правителството на Република Сърбия?", пита реторично тя.

Според данните на Bloomberg в началото на годината сръбският динар достигна най-високото ниво спрямо еврото от повече от 3 години, което го превърна във втората най-добре представяща се валута в света през последните 12 месеца, а сръбските държавни облигации се котираха много повече от тези на държавите от региона.

Сърбия е лидер по създаването на работни места на глава от населението

Съседка на България е лидер по създаването на работни места на глава от населението

Македония също се нарежда в сред първите десет

Централната банка 2 пъти намали основната лихва през 2018 г., понижавайки я до 3%, в опит да съживи икономиката и помогне за увеличаване на износа. Институцията очаква инфлацията постепенно да се приближи към целта от 3% в средата на новата 2019 г.

Преките чуждестранни инвестиции в Сърбия за изминалата година ще достигнат 3 млрд. евро, като страната привлича големи инвеститори както от Запад, така и от Изток, разкрива пред Tanjug ръководителят на националната статистическа служба RZS Миладин Ковачевич.

Всички индикатори, вариращи от БВП до инвестиции и потребление, показват силен цикъл на растеж, посочва Ковачевич, добавяйки, че е налице значителен напредък в преструктурирането на държавните и обществените предприятия.

Сърбия е новият магнит за инвестиции на Балканите

Сърбия е новият магнит за инвестиции на Балканите

Страната привлича стотици милиони, oтваря хиляди нови работни места

Стабилен динар, стабилен валутен курс и стабилна инфлация остават целите за 2019 г., посочва Табакович, цитирана от B92.

Стабилността на цените и финансовата стабилност са целите на централната банка, която е задължена по закон да подкрепя икономическата политика на правителството, отбелязва тя.

"Нека някой да ми каже дали динарът е твърде силен, дали в Сърбия животът е лош, дали Сърбия е уважавана", заяви централният банкер.