Сърбия се превръща в най-привлекателната държава за правене на бизнес на Балканите и магнит за чуждите инвеститори. Преките чуждестранни инвестиции в западната ни съседка са 400 милиона евро, а в страната са открити 24 000 нови работни места за последните 2 години, посочи сръбският министър на икономиката Горан Кнежевич.

Инвестициите далеч не са само в големите градове като Белград и Ниш, а и в по-малките, "давайки нов живот, нов импулс на хората да си намерят работа и да останат там". Така се стимулира развитието на регионите в Сърбия.

Френската Suez влага €300 милиона в завод за отпадъци в Сърбия

Френски индустриален гигант инвестира €300 милиона в завод в Сърбия

Фабриката ще преработва над 500 000 тона отпадъци годишно

Чуждите компании са много активни в изграждането на разнообразни обекти в страната. В резултат на това през последната година в Сърбия са разкрити повече от 30 000 нови работни места, а безработицата е спаднала от 26% на 11.8%.

Турция също смята да инвестира 500 милиона евро в различни инфраструктурни проекти в Сърбия, обяви сръбският министър на търговията Расим Ляич. Правителствата на двете държави в момента обсъждат най-подходящия модел на финансиране.

IKEA инвестира €200 милиона в Сърбия в следващите 5 години

IKEA инвестира €200 милиона в Сърбия, планира магазин до границата с България

Шведската компания ще наеме 1200 служители в страната

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турската Exim Bank може да отпуска заеми с лихва от 1.6% на Сърбия, за да подкрепи инфраструктурни проекти в страната.

Той изрази очакване турските компании да удвоят броя на служителите си в западната ни съседка през следващата година. Представители на турската банката ще посетят Сърбия през ноември, за да обсъдят условията по потенциалните заеми.

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе растеж на балканската икономика?

Неотдавна и Китай обеща да вложи милиарди в сръбската икономика, а между столиците Пекин и Белград бяха пуснати редовни полети. Китайските власти планират да включат западната ни съседка като важна част от транспортен коридор, част от "Новия път на коприната".

Традиционно добрите отношения между Сърбия и Русия привлякоха руски компании и техните милиони в балканската държава. Особено активен е газовият гигант "Газпром", който развива сериозен бизнес в западната ни съседка.

"Газпром" инвестира €300 милиона в петролно находище на Балканите

"Газпром" инвестира €300 милиона в петролно находище на Балканите

Вложението е част от по-мащабен проект на компанията

Румънски и дори български фирми също влагат милиони в сръбската икономика, а големите европейски търговски вериги редовно откриват нови магазини в сръбските градове.

Румънската Teraplast group откри завод в Сърбия

Индустриален гигант отвори първия румънски завод в чужбина

Фабриката ще произвежда сандвич панели за региона

Вниманието на международния бизнес към западната ни съседка никак не е случайно, тя полага големи усилия да го заслужи, провеждайки редица реформи с цел подобряване на бизнес средата и по-интензивното развитие на икономиката. 

Страната иска да приключи възможно най-скоро приватизацията на големите си държавни предприятия и залага все повече на развитието на малкия и среден бизнес.

"Газпром" разширява бизнеса си на Балканите с двоен ръст на доставките за една страна

"Газпром" разширява бизнеса си на Балканите с двоен ръст на доставките за една страна

Руският гигант обсъжда партньорства с местни компании

"Сърбия е на прав път и днес е политически и икономически стабилна страна. За това говорят всички макроикономически показатели, ръстът на брутния вътрешен продукт, намаляването на безработицата, бюджетния излишък, растежът на износа ни", обяснява Кнежевич.