Румънската промишлена компания Teraplast grup откри фабрика за сандвич панели в Сърбия. Това е първата изцяло румънска фабрика в чужбина след 1990 г.

Компанията инвестира общо 11 млн. евро в завода на дъщерната TeraSteel в сръбския град Лесковац, включително 4.3 млн. евро за закупуване на стара фабрика, 2.7 млн. евро за оборудване на нови производствени линии и 4 млн. евро за работен капитал.

Фабриката в Сърбия е с производствен капацитет от 2.2 млн. кв. м сандвич панели годишно, подобно на завода на групата в Бистрица, Румъния. Производството ще е предназначено за пазарите на Балканите - Сърбия, България, Македония, Босна, Хърватия, Черна гора, както и в Унгария, Южна Румъния и Северна Гърция.

Групата прогнозира оборот от 28 млн. евро за сръбското си дъщерно дружество през 2018 г., заяви председателят на борда на директорите Дорел Гоя, който притежава 45% от Teraplast.

Групата Teraplast e най-големият производител на PVC в Румъния и един от най-големите производители на строителни материали и инсталации в региона.

Снимка 317365

Източник: TeraSteel

Тя изработва PVC профили, тръби, както и сандвич панели и стоманени керемиди. Teraplast има оборот от над 37 млн. eвро през първата половина на тази година. 

Teraplast осъществи няколко сериозни придобивания през тази година и разшири дейността си, а инвестицията в Сърбия е поредното доказателство за планираната експанзия. 

Освен за балканските държави, компанията изнася продукцията си и в Германия, Австрия, Белгия, Италия, Чехия, Словения и Словакия.  

Акциите на групата се търгуват на Букурещката фондова борса от 2008 г., а пазарната стойност на компанията е 80 милиона евро.

Сандвич панелите се използват в строителството на промишлени и офис сгради. Те са гъвкави с добра енергийна ефективност и устойчивост. Биват 2 вида - структурно изолирани панели и алуминиеви композитни панели.