Руският енергиен гигант "Газпром" е сериозно решен да разшири осезаемо бизнеса си на Балканите, като данните на компанията показват, че само за една страна от полуострова доставките на природен газ са скочили двойно.

От дружеството посочват, че доставките на синьо гориво за съседна Сърбия са нараснали с 47,7% на годишна база за първите шест месеца на годината. За миналата година "Газпром" са внесли общо 1,75 милиарда кубични метри от суровината, което показва увеличение от 4,3 на сто.

Изглежда от компанията нямат намерение да спират дотук. Вчера руското дружество подписа споразумение със сръбското правителство за развитие на местната газопреносна система. То беше сключено по време на среща на главният изпълнителен директор на компанията Александър Милер с сръбския президент Александър Вучич и енергийния министър Алексантър Антич, посочват от "Газпром" в свое съобщение.

"В контекста на нарастващото търсене на газ, страните обсъдиха перспективите за развитие на капацитета на Сърбия за пренос на синьо гориво", коментират от гиганта.

По време на срещата са били обсъдени и възможностите за партньорство със сръбския държавен газоразпределител Srbijagas за разширяване на газохранилището в Банатски Двор.