"Газпром нефт", която е част от групата на руския енергиен гигант "Газпром", обяви, че започва изграждането на нов комплекс за добив в петролна рафинерия до сръбския град Панчево. По проекта компанията ще работи с местното си дъщерно дружество NIS, като инвестицията ще бъде в размер на 300 милиона евро или 352 милиона долара.

Капацитетът на съоръжението ще достига 2000 тона дневно. Като част от проекта сръбската NIS ще започне да произвежда петролен кокс, който се получава при преработката на суровината. В момента такъв не се прави на територията на балканската страна.

"Модернизирането на комплекса на петролната рафинерия е ключова стратегическа цел за нас. От неговото успешно реализиране до голяма степен зависи цялостната ефективност на нашия бизнес", коментира главният изпълнителен директор на "Газпром нефт" Александър Дюков, цитиран от сайта SeeNews.

Проектът е важна част от втората фаза на мащабна програма на руския гигант за обновяването на съоръженията на дъщерната NIS. По нея от "Газпром нефт" работят от 2009 година, като проектът в Панчево трябва да бъде завършен до 2019 година.

Работата по първата фаза приключи през 2012 година, като след нея заводът на NIS в града започна да произвежда горива по стандарта Euro-5.

"Газпром нефт" държи 56,15% от сръбското дружество, а 29,87 на сто от него са собственост на сръбското правителство.