Реакцията на валутните пазари на резултатите от срещата на Г 20 в края н а миналата седмица в Шанхай бе ограничена поради липсата на каквито и да било изненади. Но фактът, че участниците – финансовите министри и управителите на централните банки, не изработиха никакви координирани мерки за преодоляване нестабилното състояние на световната икономика, разочарова инвеститорите.

Йената поскъпна спрямо долара днес, възстановявайки  загубите от предишните сесии на фона на добрите данни за американската икономика. В началото на тази седмица търсенето на безопасната японската валута се оживи, отбелязва Reuters.

Днес доларът се понижи с 0,95 процента до 112,92 йени, след нивото от 114,00 в петък, когато позитивните данни от САЩ, върнаха на пазарите надеждите, че Федералният резерв ще покачи лихвите през тази година.

Доларовият индекс, който следи динамиката на американската валута спрямо кошницата от  6-те основните  световни валути  спадна до 97,929. Но както преди се намира близо до триседмичния максимум от края на миналата седмица – 98,260.

Еврото се търгува практически без изменение – около нивото $1,0944, като в петък загуби  0,8 процента. Но като цяло през изтичащия месец общата валута може да отчете укрепване с 0,8 процента.

Австралийският долар се търгува за около  71 американски цента, губейки в петък  1,5 процента. Новозеландският долар се котира за 0, 66 американски долара, след спад от  1,4 процента.