Столична община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за градския транспорт. Причината е намалените приходи заради пандемията от коронавирус и поскъпването на електроенергията. Това стана ясно по време на пресконференция, където бяха представени данните за актуалното състояние на обществения транспорт, в която участваха председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера, зам.-председателят ѝ Зафир Зарков и др.

Необходимата сума за дофинансиране от държавния бюджет за тази година е 178 млн. лева, според изчисленията. Столичната община очаква и 50 млн. лв. по Регламент 1370 на Европейския съюз.

В началото на пандемията Столична община успя сама да се справи с натоварването върху градския транспорт, но сега се нуждае от държавна помощ, каза Зафир Зарков. По думите му, общественият транспорт на София е под натиск заради нарастването на цените на тока и газа, а заради пандемията се отчита спад на приходите от по-малкото пътуващи.

Зарков се позова на справка на СОС, според която има увеличение на стойността на енергоносителите за 2022 г. с близо 112 млн. лева за транспорта, който обхваща "Метрополитен" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД и "Столичен автотранспорт" ЕАД. За сравнение, през 2020 г. средствата са били близо 39,19 млн. лева.

При продажбата на превозни документи също се наблюдава рязко намаление през 2020 г. - с 34,72%, до 117 млн. лева. През миналата година има стабилизиране и повишение в сравнение с предходната година, до 131,5 млн. лева.

Прогнозата за продажба на билети за 2022 година е за 131,5 млн. лева. Общите приходи от обществения транспорт за 2022 г. с ДДС се очаква да достигнат 311,9 млн. лева, като в сумата са включени средствата от Столичната община, от държавния бюджет и превозните документи.

План за €840 милиона на Столична община ще бори мръсния въздух и проблемите с транспорта

План за €840 милиона на Столична община ще бори мръсния въздух и проблемите с транспорта

Програмата съдържа 10-годишна визия в областта на строителството, енергетиката, околната среда

Иван Кирилов, председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", каза от своя страна, че дружествата в градския транспорт се затрудняват финансово. По думите му, ситуацията е критична, а транспортните работници очакват увеличение на заплатите.