Инвеститорите са в очакване Швейцария - страната с най-ниска основна лихва в света, да я понижи още повече на фона на ръста на швейцарския франк.

Заради ексалацията на търговския конфликт и несигурността на пазарите валутата е добавила около 2% спрямо еврото през последния месец.

Ръстът на франка идва в подкрепа на политиката на гуверньора на централната банка Томас Джордан. Той отказа да поведе Швейцария по пътя към покачване на лихвите през миналата година въпреки спада на местната валута и по-силната икономическа експанция.

Джордан не един път е посочвал, че задържането на настоящата валутна политика е от жизнена необходимост. Гуверньорът е посочвал още, че при необходимост основните лихви ще бъдат понижени още, пише Bloomberg.

Швейцарският франк е смятан за един от сигурните активи, като много инвеститори се насочиха към него заради опасенията за забавяне на глобалния растеж и конфликта между САЩ и Китай.

Много анализатори са на мнение, че в следващите месеци може да очакваме ново понижение на лихвите в САЩ и Европа.

От Централната банка на Швейцария задържат на едно ниво основната лихва върху депозитите от 2015 година. Следващата седмица предстои среща на управителния съвет на финансовата институция.