Министрите на енергетиката на Европейския съюз се срещнаха в Люксембург, за да обсъдят удължаването на подкрепата на ЕС за някои трансгранични проекти за природен газ, предава Reuters. По-рано от Европейската комисия заявиха, че такова финансиране трябва да приключи, за да се постигнат целите, свързани с изменението на климата.

Правилата на ЕС, наречени "TEN-E" определят кои трансгранични енергийни проекти могат да бъдат обозначени като проекти от общ интерес, като им дават достъп до определени европейски фондове и бързо проследявани разрешителни. ЕС надгражда правилата, за да се съобрази с целите, свързани с изменението на климата. През декември миналата година Европейската комисия предложи да се залага на иновации, изключващи специалната петролна и газова инфраструктура.

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Това признава руското правителство

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви днес, че се надява новите правила да премахнат подкрепата за проекти за изкопаеми горива. Енергийните министри от страните от ЕС ще трябва да договарят с Европейския парламент окончателните правила.

Предложение за позицията на държавите-членки, изготвено от Португалия, ще удължи финансирането на някои газови проекти. Това раздели 27-те държави, като 11 държави, включително Германия, Дания и Холандия, призовават за правила, които изключват изкопаемите горива, включително газта.

Политиката на TEN-E ще бъде своеобразен тест на обещанието на ЕС да елиминира нетните си емисии до 2050 г., заявиха въпросните 11 държави в доклад. В предложението на Португалия се казва, че до 2030 г. инвестициите за модернизиране на газопроводи за пренос на водород трябва да имат право да пренасят природен газ, смесен с водород.

"Това решение позволява на държавите-членки да използват по-замърсяващи енергийни източници и да намалят своите емисии на въглероден диоксид постепенно", заяви позицията си Португалия в документ, споделен с общността преди срещата в петък.

Гърция залага на зелената енергия с проекти за 18 милиарда евро

Гърция залага на зелената енергия с проекти за 18 милиарда евро

Страната ще използва част от европейските средства за възстановяване от пандемията за тази цел

Според Португалия, газовите проекти в островните държави Малта и Кипър със статут на PCI трябва да се запазят, докато тези страни не бъдат напълно свързани с европейската газова мрежа.

А това може да помогне за осигуряването на завършването на тръбопровода Eastmed на Гърция, Кипър и Израел за снабдяване на Европа с газ от източното Средиземноморие.