Правителството на Русия признава, че през 2024-а година страната може да загуби лидерството си в обема на износа на газ. Това става ясно от плана за действие за изпълнение на енергийната стратегия до 2035-а година, предават руските медии.

Според документа през следващите две години Русия ще запази първото място сред трите най-големи доставчици на газ на международния пазар, но след това бъдещето изглежда по-малко сигурно. Тоест, страната или ще задържи позициите си или ще стане вторият по големина износител в света.

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за "Северен поток 2"

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за "Северен поток 2"

Според Киев Европейския съюз може да защити интересите на страната

Основният пазар на продажби на руско синьо гориво е европейският. Според ОПЕК Русия е изнесла 261 милиарда кубически метра газ през 2019-а година. Второ място заема Катар (143 милиарда), трето САЩ (132 милиарда), четвърто Норвегия (111 милиарда) и пето Австралия (100 милиарда).

Директорът на Fitch Group - компания за природни ресурси и суровини, Дмитрий Маринченко заяви пред РИА Новости, че "потенциалът за растеж на производството на LNG е най-голям в САЩ, които имат огромни запаси от шистов газ". Следва Катар, който планира да разшири производствения си капацитет. Следователно тези две страни могат да се възползват от водещата позиция сред най-големите износители.

Русия ще има проблеми с продажбата на горива в Европа

Русия ще има проблеми с продажбата на горива в Европа

Производството на дизел ще се увеличи, а търсенето ще спада

Според експерта, оставането на Русия на първото място не трябва да е на всяка цена.

Руската федерация може да увеличи своя дял на газовия пазар както чрез изграждането на нови тръбопроводи до Китай, така и чрез изпълнението на нови LNG проекти. Но е все по-малко вероятно да бъде възможно значително увеличаване на продажбите в Европа, защото конкуренцията с втечнен газ и постепенният преход на европейските страни към "зелена" енергия могат да се превърнат в пречка.