Украйна трябва да вземе дейно участие в стратегическо предложение на западните страни, за да окаже натиск върху Русия за проекта "Северен поток 2". Това заяви съветникът на енергийния министър на страната Елена Зеркал, цитирана от РИА Новости.

"Това може да стане чрез съвместен консорциум, включващ европейски и американски компании, които да използват украинската тръба", обяви Зеркал в ефира на телевизионния канал ICTV.

Путин: Първата линия на "Северен поток 2" е готова

Путин: Първата линия на "Северен поток 2" е готова

"Газпром" вече чака да стартира доставките, каза руският президент на международния икономически форум в Санкт Петербург

Според нея Европейският съюз също е в състояние да защити интересите на Украйна. Зеркал подчерта, че геополитическите инструменти на европейските партньори на Киев могат да помогнат за ограничаването на използването на "Северен поток 2".

Зеркал отбеляза, че е "крайно време Украйна да обедини сили с някои европейски страни".

"Страните от Източна Европа, те търпят колосални загуби от този "Северен поток 2", това е сигурно" коментира Зеркал.

От своя страна Кремъл твърди, че споразумението за транзит на газ през Украйна ще остане в сила и Русия не възнамерява да се откаже от този маршрут дори след изтичане на настоящия договор. Руските власти отричат да оказват какъвто и да е политически натиск над Украйна, свързан с газовия прокет. Според Москва "Северен поток 2",е търговски проект, който е изключително полезен за Европейския съюз.

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

И то е малко вероятно да се случи, смята експерт

На 7 юни руският президент Владимир Путин обяви, че полагането на тръбите за първата от двете линии на бъдещия газопровод  до Германия вече е "успешно завършено", както и че "работата по втората линия продължава." Сред основните причини за благоприятното развитие за Руската федерация е фактът, че администрацията на Байдън отмени санкциите срещу компанията, менъжираща проекта. Те бяха наложени от администрацията на Тръмп. Все пак американски служители предупредиха, че тръбопроводът ще направи Европа по-зависима от руските енергийни доставки и ще заобиколи Украйна, която разчита на таксите за транзит на газ.

Байдън обяви, че САЩ няма да налага санкции срещу "Северен поток 2"

Байдън обяви, че САЩ няма да налага санкции срещу "Северен поток 2"

Въпреки това американският президент Джо Байдън заяви, че винаги е бил против строителството на тръбопровода

Наскоро Владимир Путин заяви, че Русия ще продължи да пренася транзит по 40 милиона кубически метра газ през Украйна годишно. А това е в унисон със съществуващите договорни отношения между двете държави. Изглежда, че единственият начин на Киев да окаже някакъв реален натиск над Москва относно газовия проект е съвместен консорциум между компании от САЩ и Европейския съюз. Дали това ще се случи на практика и до какво ще доведе обаче е рано да се каже.