Руският президент Владимир Путин обяви, че полагането на тръбите за първата от двете линии на бъдещия газопровод "Северен поток 2" до Германия вече е "успешно завършено", предаде Oilprice. Той оповести новината по време на икономическия форум в Санкт Петербург, като по думите му "работата по втората линия продължава."

Единственото, което сега остава пред мащабния инфраструктурен проект, е да свърже подводната част от тръбите с терминала на германска територия. Самият "Газпром" е готов да започне доставки, оповести държавният глава. Акциите на компанията се покачиха с 0,6% след новината.

Сред причините за благоприятното развитие за Русия е фактът, че администрацията на Байдън отмени санкциите срещу компанията, менъжираща проекта. Те бяха наложени от предшественика ѝ - администрацията на Тръмп.

Все пак американски служители предупредиха, че тръбопроводът ще направи Европа по-зависима от руските енергийни доставки и ще заобиколи Украйна, която разчита на таксите за транзит на газ.

Въпреки това по време на международния икономически форум Путин посочи, че страната му ще продължи да пренася транзит по 40 млн. кубически метра газ през Украйна годишно. Това е в унисон със съществуващите договорни отношения между двете страни.

Друга новина е, че за руски газ вече ще се плаща в евро, вместо в долари, както беше до момента. Причината е желанието на федералната република да диверсифицира доларовите активи на своя суверенен фонд и централна банка.