Строителството на тръбопровода "Северен поток 2" на практика е завършено и въвеждането на американски санкции срещу проекта би било непродуктивно за отношенията между САЩ и Европа. Това заяви президентът Джо Байдън, цитиран от Reuters. Той обаче уточни, че винаги е бил против строителството на тръбопровода.

На 21 май тази година САЩ добавиха към списъка си със санкции 13 плавателни съда и 3 руски организации, които имат отношение към проекта "Северен поток 2" с мотива, че това защитава националните интереси на Америка.

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

И то е малко вероятно да се случи, смята експерт

Проектът предвижда строителство на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Строителните дейности бяха прекъснати през декември 2019 г., след като швейцарската компания, която полага тръбите спря работа, заради възможни санкции от страна на САЩ.

Кой и защо се страхува от "Северен поток 2"?

Кой и защо се страхува от "Северен поток 2"?

Само 121 километра остават до завършването на спорния газопровод

През декември 2020 г. строителството беше възобновено. Към днешна дата газопроводът е изпълнен на 95% и при липсата на американски санкции по всичко личи, че скоро ще бъде довършен изцяло.