Проектът за газопровод между Русия и Германия "Северен поток 2" не е спирал да бъде водеща тема за лидерите от двете страни на Атлантика. Последният развой на събитията около него бяха свързани с готвените от Вашингтон санкции срещу основната компания, която стои зад "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, и последвалият отказ от тях на администрацията на президента Джо Байдън.

От Bloomberg разглеждат в свой анализ темата за това защо проектът е толкова спорен и какви са притесненията свързани с него.

Какво е "Северен поток 2"?

Тръбопроводът с дължина от 1230 километра трябва да удвои капацитета за доставки на природен газ от Русия за Европа успоредно с първия "Северен поток", който заработи през 2011 година. "Газпром" притежава оператора на проекта заедно с Royal Dutch Shell и още четири инвеститори, осигуряващи половината от общо 9,5 милиарда евро инвестиции за газопровода.

Първоначално "Северен поток 2" трябваше да заработи в до края на 2019 година. Наложените американски санкции обаче принудиха швейцарската компания Allseas Group да се оттегли от строителството на в отсечките на германска и датска територия. След това руски изпълнители поеха изграждането. Към края на първото тримесечие на 2021 година остава да бъдат изградени едва 121 километра от трасето.

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

И то е малко вероятно да се случи, смята експерт

Защо проектът е важен?

Газопроводът е от ключово значение за Германия, като той трябва да подсигури по-евтин природен газ за пазара ѝ на фона на свиващото се европейски производство. За Русия "Северен поток 2" е важен по няколко причини, но основно той трябва да помогне на страната да изнася свободно синьо гориво за Европа, без да се налага то да бъде транспортирано през Украйна.

Кой се противопоставя на "Северен поток 2"?

Основно противници на проекта са Украйна, Полша и Словакия - и трите са страни между Русия и Германия, които се възползват от такси за транзит през тяхната територия. В Германия през 2020 година правителството се оказа под сериозен натиск да се откаже от проекта заради случая с отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

"Северен поток 2" - коз в ръцете на Путин

"Северен поток 2" - коз в ръцете на Путин

Защо чрез "Северен поток 2" трябва да се дават такива големи козове в ръцете на репресивен режим като руския, пита Райнхард Везер във ФАЦ

Къде са САЩ в цялата картинка?

И администрацията на президента Доналд Тръмп, и тази на наследника му Джо Байдън, се придържат към позицията, че проектът ще направи Европа прекалено зависима от руските енергийни доставки. От друга страна обаче САЩ също се борят за дял от енергийния пазар на Стария континент. Оттеглянето на готвените нови санкции на Вашингтон може да се обясни с предположението, че Джо Байдън иска да избегне конфронтация с Германия и други европейски съюзници.

Колко важен енергиен пазар е Европа за САЩ?

В последните години американските компании полагат значителни усилия за увеличаване на износа на втечнен природен газ (LNG) към Стария континент. Износът за пазарите в региона зависи основно от конкурентните цени, както и от апетита в Азия. Към момента американските доставчици имат няколко ключови дългосрочни споразумения, като това с Полша. Експортът за Европа ще става все по-важен за тях по пътя на САЩ към това да се превърне в най-големият износител на LNG до 2025 година.

На потоците на Путин не им върви (не на последно място заради България)

На потоците на Путин не им върви (не на последно място заради България)

Нито "Северен поток 2", нито "Турски поток" се развиват по график - за голямо съжаление на руския президент. Сред "виновните" за забавянето са както САЩ, така и България