Довършването на тръбопровода "Северен поток 2" не бивало по никакъв начин да се обвързва с действията на руската държавна машина срещу опозиционера Алексей Навални - едното нямало нищо общо с другото. Това твърдят в последните дни лидерът на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и лидерът на ХДС Армин Лашет. А баварският премиер Маркус Зьодер през лятото (малко след отравянето на Навални) каза, че не бива да се прекалява с моралните свръхизисквания. И тримата политици в определен смисъл са прави: дори строежът на тръбопровода окончателно да спре, режимът в Русия изобщо няма да промени репресивния си характер, нито пък ще пусне Навални от затвора. И още нещо: ако Германия внася енергоносители само от държави, където човешките права се спазват поне донякъде, би възникнал сериозен проблем.

Но както тези трима политици, така и всички останали поддръжници на газопровода, включително канцлерката Ангела Меркел, умишлено заобикалят същинския въпрос. "Една молекула руски газ си е една молекула руски газ, независимо дали идва през Украйна или по тръбата под Балтийско море", каза Меркел още преди две години. Твърдението ѝ без съмнение е вярно, но в днешния момент то е и безсмислено. Защото - за разлика от въпросите около Навални - това твърдение изцяло изключва политическите аргументи срещу "Северен поток 2". Казано другояче: в момента се пита не дали Германия ще продължи да купува руски газ до окончателната си раздяла с твърдите горива, а какви са политическите рискове и странични ефекти от едно такова решение.

Откакто по време на първия газов конфликт с Украйна през зимата на 2005-2006-а година руското ръководство ясно демонстрира готовността си да използва своите суровини като политическо оръжие, Европа си направи верните изводи: радикално снижи зависимостта си от руския газ, и то без сериозно да ограничава вноса от Русия. Това бе постигнато чрез разширяване и преустройство на газовата инфраструктура, което да позволи бързото превключване на други енергоносители. А "Северен поток 2" отново би наклонил везните в полза на Русия.

Зависимостта на Европа от руския газ може и да не се увеличи с пускането в действие на този газопровод, но от него ще има икономически смисъл единствено, ако благодарение на тръбата под Балтийско море Германия и ЕС започнат да купуват много повече руски газ. Нека да си припомним, че и сега наличните преносни капацитети не са натоварени докрай. Тъй че ако Германия и европейците не започнат да внасят повече руски газ, "Северен поток 2" ще изпълни само същинското си предназначение: Русия да изнася газ, заобикаляйки Украйна.

При това положение Украйна ще изгуби не само сериозни приходи, но и най-вече своята политическа и военна сигурност. Докато режимът в Москва зависи от гладкото преминаване на най-важната руска експортна стока през Украйна, не е вероятно неговата хибридна война срещу страната да ескалира. Ако обаче зависимостта от украинския транзит отпадне, ръцете на Владимир Путин и неговите хора вече ще са развързани.

И в единия, и в другия случай "Северен поток 2" все е победа за Кремъл. Ако европейците тръгнат да купуват повече газ от Русия, това ще налее повече пари в касите на един корумпиран режим и ще го стабилизира. Ако пък не купуват повече газ, транзитът през Украйна става излишен и Русия получава контрол над лостовете за дестабилизиране на страната, което ще има непосредствено въздействие върху сигурността на държавите от ЕС и от НАТО в Източна Европа. Да, през 2019-а година с посредничеството на ЕС Русия и Украйна сключиха нов договор за газовия транзит, но това не променя нищо. Просто защото новият договор само ще помогне на Русия да дочака влизането в експлоатация на "Северен поток 2". Да не говорим, че според опита от последните години, Русия спазва договорите само когато това ѝ изнася.

Дори ако проявим краен цинизъм и оставим настрана всички морални въпроси за отношението към режими като руския, дори ако забравим предупрежденията, че този газопровод е много вреден за околната среда и за климата, пак не е ясно защо трябва да се дават такива козове в ръцете на големия съсед, който под ръководството на Путин се държи изключително агресивно. "Северен поток 2" влошава позициите на Германия и на ЕС по отношение на една държава, която съвсем открито мрази нашето свободолюбиво общество. Ето защо Берлин допуска много сериозна грешка с подкрепата, която продължава да дава на този проект дори след отравянето на Навални и последвалите репресии срещу него. Случващото се с Навални ни дава последна възможност да кажем окончателното "не" на "Северен поток 2".

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main