До момента САЩ наложи санкции срещу газопровода "Северен поток 2", включително и срещу компаниите, участващи в изграждането му. Той разбуни духовете и в Брюксел, но продължи да се строи. Всъщност преди месец Газпром посочи, че ще го завърши до края на годината.

Но се оказва, че може и да има фактор, който да попречи на финализирането му - потенциални санкции от Европейския съюз, посочи Игор Юшков, експерт към Финансовия университет при правителството на Русия, цитиран от РИА Новости.

"Ако ЕС също вземе решение за забрана на предоставяне на строителни услуги за газопровода и по този начин се присъедини към санкциите, наложени от американците през декември 2019 г., работата по газопровода ще спре", каза той.

По думите му обаче такова развитие на нещата не е много вероятно. Причината за това е, че много европейски страни виждат икономическите ползи от полагането на газопровода. "Затова те ще искат да го видят финализиран, а не да погребат тръбата на морското дъно."

И все пак според експерта рискът от налагането на санкции от страна на ЕС не е напълно изключен. Според него, до това може да се стигне в случай на ескалация на конфликта в Донбас, Украйна. Русия струпа значителни сухопътни войски в региона, а заради заплаха за цивилната авиация от САЩ забраниха полетите над някои зони в региона.

Към момента газопроводът е завършен на 95%. Остава да се достроят по-малко от 120 км от общо 2460 км.

Очаква се работата по него да приключи към средата на тази година, а около септември да започнат изпитанията му, след като през март се включи и корабът за полагане на подводни тръби "Академик Черский".