Световните златни и валутни резерви са намалели през периода януари-октомври м.г с рекордните 1,6 трилиона долара, спадайки до минимум от май 2020 година. Това показват изчисления на РИА Новости, базирани на данни от националните централни банки.

Намаляването на стойността на световните резерви тази година е рекордно поне от 2000 г. насам - за десет месеца те са намалели с 11,3%, до 12,474 трилиона долара. Това стана минималният размер на резервите на страните от май 2020 г., когато те бяха само с 60 милиарда долара по-малко.

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Русия се придвижи с едно място нагоре в "класацията"

Предишният антирекорд беше регистриран през 2015 г., когато се разрази дълговата криза в еврозоната, като през същата година "предпазната възглавница" на страните намаля само със $711,1 млрд., или с 6,1%.

Резервите на централните банки започнаха да намаляват още в началото на миналата година - през януари те потънаха наведнъж със $164,9 милиарда, но през февруари, напротив, се увеличиха с $47,4 милиарда

С началото на пролетта обаче негативната тенденция се стабилизира: резервите през март-август намаляват средно със 184 милиарда долара на месец. Рекордният месечен спад на показателя е през септември - 335,3 млрд. долара, докато през октомври спадът рязко се забавя - за месеца резервите са намалели с едва 25,4 млрд. долара.

Изследването е направено от РИА Новости въз основа на информация от националните централни банки на сто икономики по света, които публикуваха данни за десетте месеца на годината в средата на декември.