Кризата повиши нивото на световния дълг до нов връх от над $272 трлн. през третото тримесечие на 2020 г., сочат данни на Institute for International Finance. Институтът предупреждава за "атаката на дълговото цунами".

През следващите месеци дългът ще счупи нови рекорди и ще достигне $277 трлн. към края на годината, което би било 365% от световната икономика. Повишаването на задлъжнялостта идва заради подкрепата, която правителствата и централните банки оказаха на бизнес и граждани насред пандемията. Компаниите трябваше да търсят и алтернативно финансиране, което в крайна сметка доведе до повече изтеглени заеми и по-голяма задлъжнялост.

Само през първите три месеца на годината дългът расте с $15 трлн.

Сред развитите нации той нараства до над 432% от БВП през третото тримесечие - 50 пр. п. повишение спрямо 2019 г. САЩ отговарят за половината от това покачване. В еврозоната публичният дълг расте с $1,5 трлн. за същия период, като достига $53 трлн. Това е под върха от $55 трлн., достигнат през 2014 г.

Пандемията не е единственият фактор. "Темпът на натрупване на нов дълг е безпрецедентен от 2016 г. насам", казват от IIF. За този период той расте с $52 трлн.

Зомби компаниите в САЩ натрупаха $1.4 трилиона дълг

Зомби компаниите в САЩ натрупаха $1.4 трилиона дълг

От началото на пандемията тежестта нараства с $1 трлн. И това означава по-бавен растеж