Santander е постигнала извънсъдебно споразумение с 33 щата в САЩ, в резултат на което ще промени условията си за отписване на кредити и ще задели 550 млн. долара, тъй като беше обвинена, че е отпускала автокредити на потребители с твърде нисък кредитен рейтинг, предаде Automotive News.

Банката беше обвинена от щатите, че финансирането от нейна страна е извършено в нарушение на закона за защита на потребителите именно защото кредитите са отпускани на купувачи с много нисък рейтинг и висок риск от личен фалит. Затова Santander ще осигури реституции на стойност 65 млн. долара за някои от тях и ще увеличи балансите си за подсигуряване на проблемните кредити. Освен това тя трябва да плати 7 млн. долара на щатите за процеса по реституция.

Banco Santander съкращава 800 души и затваря 140 клона във Великобритания

Най-голямата испанска банка съкращава 800 души и затваря 140 офиса на Острова

Кредиторът намалява разходите, тъй като все повече от клиентите му банкират онлайн

"Santander е печелила от отпускането на скъпи автокредити на неплатежоспособни купувачи, които са били обречени от самото начало", каза главният прокурор на Калифорния Хавиер Бекера в изявление. Банката е най-големият кредитодател към потребители с нисък кредитен рейтинг в САЩ.

Затова и не е учудващо, че щатът Калифорния очаква над 70% от тях да фалират. "Агресивното преследване на пазарен дял от страна на Santander е принудило банката да подценява риска и да остава сляпа за измамите на дилърите", посочват от щата.

Студентските и автокредитите в САЩ продължават скоростния си растеж

Студентските и автокредитите в САЩ продължават скоростния си растеж

Изненадващо обаче задължнялостта по кредитните карти нараства по-малко от очакваното

Заради делото, банката не може да изземе новите автомобили на потребителите, които са фалирали по кредитите си. Банката се задължи и да не одобрява кредити към хора, които след обслужването им ще останат без средства за месеца и да спре да изисква от дилърите да продават опции на клиентите си.