Кредитирането за дългосрочни потребителски придобивки, като автомобили и дипломи за висше образование, продължават да бележат скоростна експанзия в САЩ, предаде Zero Hedge. И двата вида кредитиране достигат рекордно високи стойности.

Ставаме ли свидетели на спукването на автомобилния балон в САЩ?

Ставаме ли свидетели на спукването на автомобилния балон в САЩ?

Делът на необслужваните кредити расте с най-бързия си темп от 2008-а насам

През третото тримесечие автокредитите са нараснали с 21 млрд. долара до почти 1,2 трилиона долара, докато заемите за закупуване на автомобили са се увеличили още по-значително - с 33 млрд. долара до 1,6 трлн. долара. Това не са задължително добри новини за състоянието на икономиката, тъй като покачването на сегмента може да е индикатор за кредитна експанзия - тоест увеличаване на размера на кредитите значително над този на депозитите.

14 признака за забавянето на икономиката на САЩ

14 признака за забавянето на икономиката на САЩ

Те варират от ниски темпове на ръст на служителите, през спад на превозените товари, до проблеми за имотния сектор

В този процес обикновено се наблюдава занижаване на условията, на които кредитополучателите трябва да отговорят, за да бъдат одобрени за заем от банките. Всъщност вече има индикации, че точно това се случва, поне по отношение на автомобилния сектор. Данни, публикувани през миналата седмица от Santander, показват, че делът на високорисковите потребители, изтеглили автомобилен заем, е достигнал най-високата си стойност в историята - 21% от всички клиенти.

Поради тази причина не е учудващо, че расте и броят на хората, които не обслужват задълженията си. Потребителите, при които се наблюдават просрочени вноски с повече от 90 дни, е достигнал общо 7 млн. души на целия пазар. Въпреки това според анализатори в случая ерозията на изискванията от страна на банките продължава да ерозира.

Как американските щати продължават да затъват във все повече дълг

Как американските щати продължават да затъват във все повече дълг

Макар да има изискване за балансиране на бюджета, те прибягват до различни счетоводни хитрини

В други сегменти на кредитирането обаче ситуацията изглежда малко по-розова. След като нереволвиращият кредит през лятото отбеляза рекордно покачване, през септември са добавени само 10,6 млрд. общ нов дълг по тях. Изненадващо е, че револвиращият кредит (т.е. задълженията по кредитните карти), спадат с 1,1 млрд. долара, което означава, че американските потребители на практика понижават дълговете си по този вид кредитен инструмент.

Така общата динамика по двата вида дълг е нарастване с 9,5 млрд. долара, което е значително по-нисък резултат от очакваните от анализаторите 15 млрд. долара. Така задълженията на домакинствата достигат 4,149 трлн. долара.