Вече не трябва да има дилема за никого, че икономиката на САЩ се забавя, а това ще окаже сериозни последици за обикновените американци, пише Майкъл Снайдер от блога The Economic Collapse. Накъдето и да се обърнем, виждаме сигнали за икономически проблеми и мнозина са разтревожени какво означават те, докато нацията се готви за изборната 2020 г.

По думите му подобни лоши индикатори от стопанството не са виждани от Голямата рецесия насам. "Мини-бумът, на който ставахме свидетели през последните години, сега се обърна във взривяване на балоните и идват много мрачни времена в бъдеще", пише Снайдер.

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Централната банка на САЩ ще бъде принудена да понижи цената на кредитирането още през октомври и декември, смята Дейвид Розенберг

Според него това са 14-те индикатора, които недвусмислено представят забавянето на американската икономика:

 1. Броят на новоназначените от бизнеса спада до 7-годишно дъно;
 2. Потребителското доверие в страната продължава да спада през последните три месеца;
 3. Неплатежоспособността на високорисковите автомобилни заеми е на най-високото си равнище от 2008 г. насам;
 4. Делът на просрочените задължения по тези заеми е по-висок, отколкото беше дори и по време на последната рецесия;
 5. Свободните търговски площи в моловете на САЩ са най-много от Голямата рецесия насам;
 6. Destination Maternity обяви, че ще затвори 183 магазина, а най-слабата година, измерена в броя закрити търговски обекти, започва да изглежда все по-мрачна;
 7. Индексът Cass Freight, измерващ превозените през месеца товари, спада вече десети последователен месец;
 8. Превозът на стоки по железницата е на най-ниското си ниво за последните три години;
 9. През септември поръчките за камиони, клас 8 (способни да превозват товари, тежащи над 15 тона), спаднаха със 71%;
 10. Продажбите на Tesla в САЩ се понижават с впечатляващите 39% през третото тримесечие;
 11. През миналия месец продажбите на недвижими имоти (без новопостроените такива) се понижиха с още 2,2%. Така негативните новини от отрасъла продължават да идват;
 12. Цените на новопостроените недвижими имоти спаднаха до най-ниската си стойност за последните три години;
 13. 44% от американците не печелят достатъчно средства, за да покриват месечните си разходи, според анализатора от UBS Матю Миш;
 14. Повече от две трети от домакинствата в страната се подготвят за настъпването на възможна рецесия, показват данните от скорошно проучване.
Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Причините да се притесняваме и да сме оптимисти

А проблемите тепърва обхващат все повече сектори на икономиката - от производството (поръчките на някои производители на алумий са спаднали с над 40% напоследък, като пример за това е Wisconsin Aluminium Foundry), през добива на шистов петрол, който и без това е ударен от собствени трудности, до домакинствата.

В момента все повече американци се обръщат към кредитирането като начин за покриване на сметките си, а, тъй като одобрението за издаване на кредитна карта на високорисковите потребители може да е особено трудно, домакинствата са започнали да се финансират с онлайн кредити. Така този сегмент от пазара се превърна в индустрия за над 50 млрд. долара, но цената за лесния достъп до финансиране не е ниска - някои институции начисляват годишна лихва от над 100%.

5 неща, които да не правите по време на рецесия

5 неща, които да не правите по време на рецесия

Внимавайте с рисковите решения

"За жалост, когато "всеобхватният балон" се взриви, времената за всички нас ще станат особено тежки през следващите години", пише Снайдер. "Трябва да отдадем дължимото на централните банкери за това, че балонът продължава да се надува толкова дълго време. Той не би трябвало да е толкова траен, но благодарение на безпрецедентните си интервенции те го поддържат жив."