При застой на икономиката или рецесия е най-добре да внимавате с разходите, които предприемате и да избягвате ненужни действия, които биха могли да застрашат финансовите ви цели. По-долу са някои от рисковете, които всеки трябва да избягва да поема по време на рецесия, представени от Investopedia.

Не ставайте поръчител при кредити

Да станете поръчител при заем може да бъде много рисковано нещо, дори и в добри икономически времена. В този случай, ако физическото лице, което взема заема, не извърши планираните плащания, може да бъде поискано от поръчителя да го направи вместо тях. По време на икономически спад рисковете са още по-големи, тъй като човекът, който взема заем, има по-голям шанс да загуби работата си - да не говорим за повишения риск от това и поръчителят да остане безработен.

Какви активи да държим в началото на рецесия?

Какви активи да държим в началото на рецесия?

Отговор дава пред Infostock.bg Джон Нофсингър, ръководител на катедрата по финанси "William H. Seward" в колежа по бизнес и публична политика на Университета в Аляска

Не избирайте ипотека с плаваща лихва

Когато купувате жилище, можете да решите да го вземете с ипотека с плаваща лихва. В някои случаи, този ход е логичен и стига лихвите да са ниски, месечните вноски също ще останат ниски.

Но трябва да имате предвид и лошия сценарий: губите работата си, лихвените проценти се покачват. Вашите месечни вноски може да нараснат и да ви е трудно да ги изплащате. Още повече, че закъснелите плащания и пропуснати вноски може да окажат неблагоприятно влияние върху кредитния ви рейтинг, което ще затрудни получаването на заем в бъдеще.

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Причините да се притесняваме и да сме оптимисти

Не взимайте нови заеми

Заемите - като този за кола, апартамент или студентски, вероятно не представляват проблем в добрите времена, когато изкарвате достатъчно, за да покривате месечните си плащания. Но когато икономиката завие в неблагоприятна посока, рисковете се увеличават, включително рискът да бъдете уволнени. Ако това се случи, може да се наложи да започнете работа, на която ви плащат по-малко, което ще стопи и спестяванията ви. Накратко предприемането на такова действие може да усложни финансовото ви положение и с рецесионната среда да доведе до фалит.

Не считайте работата си за даденост

По време на икономическото забавяне е важно да имате предвид, че дори големите корпорации могат да бъдат подложени на финансов натиск, което да ги накара да намалят разходите си по всевъзможни начини, включвайки дори уволнения. Тъй като работните места стават уязвими по време на рецесия, служителите трябва да направят всичко възможно, за да се уверят, че техният работодател има положително мнение за тях. Отивайки на работа по-рано, оставайки до по-късно и давайки максимума от себе си, не е гаранция, че работното ви място е сигурно, но вероятно ще увеличи шансовете ви да го запазите.

Не предприемайте рискове с инвестиции

Този съвет се отнася най-вече за собствениците на бизнеси. Въпреки че винаги трябва да мислите за бъдещето и да инвестирате за разрастване на компанията, икономическото забавяне вероятно не е най-доброто време за предприемането на рискове.

Например вземането на нов заем за добавянето на физическа площ или увеличаване на инвентара може да звучи особено привлекателно заради лихвените проценти, които вероятно ще бъдат ниски по време на рецесия. Но ако при бизнеса има забавяне, което ще е страничен ефект от рецесията, може да нямате достатъчно в края на месеца, за да платите лихвите и главницата си навреме.

Може ли рецесия да се случи само защото всички очакват такава?

Може ли рецесия да се случи само защото всички очакват такава?

Всички говорят за криза. А идва ли?