Зимбабве губи по 1,5 млрд. долара годишно заради контрабандата на злато, сочи нов доклад на International Crisis Group, предаде Zero Hedge. Това е с 300 млн. долара по-голяма сума от прогнозите на правителството.

Основните дестинации за метала са Дубай и Обединените арабски емирства, като данните за износа на злато от Зимбабве и за внос на злато в Дубай се разминават значително през последните четири години.

А мащабите на контрабандата са толкова гигантски, че според доклада "според някои търговци нелегалният износ надвишава официалния такъв", извършван от рафинерията в страната. Това е сериозна заявка, особено като се има предвид, че официалният износ на злато формира 60% от целия експорт на Зимбабве, като в сектора работят 10% от населението на страната.

JPMorgan спечели $1 милиард от злато след като плати $1 милиард глоба за търговията със злато

JPMorgan спечели $1 милиард от злато след като плати $1 милиард глоба за търговията със злато

Това е рекордна печалба и не е ясно дали банката не продължава да манипулира пазара

От началото на настоящата криза броят на месните, занимаващи се с добив на метала, е нараснал с 1,5 млн. души, тъй като населението търси сигурен източник на доходи. Прогнозата на International Crisis Group е техният брой да продължи да расте. Именно малките производители успяха да увеличат добива в страната, който нарасна с 10% през първите осем месеца на годината.

Не е ясно каква част от това злато е изнесена нелегално от страната, тъй като производителите са принудени да продават на монополната държавна компания Fidelity Printers and Refiners при неизгодни условия. Малко над половината от сумата им се изплаща в чуждестранна валута, а останалите 45% - в зимбабвийски долари, чиято покупателна способност обаче е почти несъществуваща.

През миналия месец самата директорка на федерацията на малките мини и занаятчиите беше арестувана, след като се е опитала да прекара нелегално шест килограма злато на стойност над 305 хил. евро или 360 хил. долара в ръчния си багаж при полет към Дубай.

Цената на златото падна до 5-месечен минимум

Цената на златото падна до 5-месечен минимум

Декемврийските фючърси се търгуват по $1828,58 за тройунция