През септември тази година JPMorgan беше глобена с рекордната сума от почти 1 млрд. долара за дългогодишни манипулации на пазара на злато. Сега става ясно, че банката е реализирала печалба от търговията, финансирането и съхранението на злато в размер на... 1 млрд. долара, предаде Zero Hedge.

Така институцията се представя значително по-добре от всички други американски инвестиционни банки по отношение на пазара на благородни метали. Всъщност през ноември печалбата на JPMorgan е формирала половината от целия пазар на инвестиционните банки, които по изчисления на McKinsey възлизат на между 1,7 и 2 млрд. долара.

Заради манипулиране на пазара: JPMorgan плаща глоба от почти $1 милиард

Заради манипулиране на пазара: JPMorgan плаща глоба от почти $1 милиард

Това е рекордна санкция за подобни измами

Така JPMorgan може да постигне печалба в размер на 1,5 млрд. долара в хода на цялата 2020 г., с което ще изпревари Goldman Sachs като най-доходоносната инвестиционна банка. Това ще е безпрецедентна сума в отрасъла, особено в настоящата година. Към момента рядко банка е постигала печалба над 600 млн. долара от злато за една година, припомня Георги Кузнецов от McKinsey CIB Insights.

От самата банка изтъкнаха, че рекордните постъпления се дължат на търсенето на злато и сребро от инвеститорите, най-вече в Европа и Северна Америка, заради притесненията им, че печатането на пари ще обезцени другите финансови активи.

"Математиката е опростена: JPMorgan похарчи 1 млрд. долара в хода на жизнения цикъл на манипулациите на пазара и си гарантира пълна недосегаемост от бъдещи обвинения за същото, което им позволи да генерират печалба от 1 млрд. долара само в хода на една година", посочват от Zero Hedge. "Това е забележителна печалба и доказва отново, че престъпленията на Wall Street не само се отплащат добре, но и се изплащат само за една година."